De aller fleste har vippset penger, enten til venner og familie eller som betaling for en vare man har kjøpt. Men foreninger kan bruke Vipps på flere måter.
- Ved innmelding i en forening kan man betale med Vipps når man melder seg inn. Da får man et såkalt Vipps-krav som bekreftes på telefonen, på samme måte som hvis man f. eks. har bestilt mat fra f. eks. Foodora eller Wolt. For at foreningen skal kunne bruke Vipps på denne måten må man registerere seg i Vipps som en såkalt “merchant”. I Zubarus ligger lenken for slik registrering som et eget menyvalg. Vipps-betaling kan også brukes til å betale påmeldingsavgift til arrangementer.
- Vipps er også en kanal for å motta eFaktura, og de fleste foreninger bruker eFaktura for å sende ut kontingentkrav ved fornyelse av medlemskapet. For å se fakturaen før den godkjennes kan man trykke på Vis regning, en liten knapp som står rett under beløpet.
- Det går også an å bruke Vipps for faste trekk fra givere, som et alternativ til AvtaleGiro. Ulempen er at det er litt dyrere, siden Vipps tar et gebyr på 1,75% av beløpet før det betales ut til foreningen.
Vi anbefaler derimot ikke å bruke vanlig “vippsing” til foreningens Vipps-nummer for betaling av kontingent. Da må betalingen registreres manuelt fra innbetalingsrapporten i Vipps. Forutsetningen for at Datatilsynet ga Vipps konsesjon til “vippsing” var nemlig at betaler ikke skulle kunne spores direkte elektronisk, på samme måte som at man ikke må skrive navnet sitt på en 200-kronersseddel for å betale i en butikk.